Потоците от мигранти към Гърция са сведени почти до нула от април насам след мерките, взети в началото на годината. Това показват данни, представени от Европейския съвет, съобщава "Франс прес".

Същевременно потокът към Италия бележи трайна тенденция в последните три години, с пикови стойности, достигащи над 25 000 души на месец в периода март-септември. Тази година за пръв път е бил отчетен вторичен пик през октомври-ноември.

От насочващите се към Италия най-многобройни са нигерийците, следвани от еритрейците. Големи потоци мигранти тръгват също от Гвинея, Кот д'Ивоар, Гамбия, Сенегал, Мали, Судан, Бангладеш и Сомалия.

За тази година трите военноморски мисии на ЕС в Средиземно море са спомогнали за спасяването на живота на над 110 хил. мигранти. Данните показват, че 4699 мигранти са се удавили в морето в последните 11 месеца.

В началото на годината ЕС възстанови граничния контрол на места в Шенген, затвори маршрута за мигрантите през Балканите и сключи споразумението с Турция за мигрантите.