Повдигнаха обвинения на Кристиан Тейн, лидера зад протестите за независимост на Нова Каледония, съобщава BBC. 

Неговото половинчасово изслушване в кабинета на съдиите беше първото сред всички арестувани. 

Не се уточняват конкретните обвинения. 

Припомняме, че Тейн бе задържан по-рано тази седмица с още седем лица. Той беше единственият, чието конкретно обвинение беше обявено.

Арестуваха лидера на протестите за независимост в Нова Каледония

Арестуваха лидера на протестите за независимост в Нова Каледония

Кристиан Тейн бе задържан преди да даде пресконференция

Тейн ръководи клон на Каледонският съюз, който организира барикади в столицата Нумеа, които нарушиха трафика, движението и доставките на храна. Той бе сред политическите фигури, подкрепящи независимостта, които се срещнаха с френския президент Еманюел Макрон по време на визитата му в Нова Каледония.

Девет души загинаха, включително двама полицаи, при безредиците, които обхванаха Нова Каледония миналия месец, след като Франция предложи изборна реформа, позволяваща на хиляди френски жители, които живеят във френската тихоокеанска територия повече от 10 години, да гласуват.

Стотици други бяха ранени, а по време на безредиците бяха нанесени щети за около 1,5 милиарда евро. 

Местните канаки се страхуват, че това ще размие вота и ще направи по-трудно провеждането на бъдещ референдум за независимост. Според Париж мярката е необходима за подобряване на демокрацията.

Макрон обяви миналата седмица, че спира изборната реформа. Групите, подкрепящи независимостта на Нова Каледония, искат тя да бъде напълно оттеглена, преди диалогът за политическото бъдеще на острова да може да започне отново.

Международното летище на Нова Каледония отвори отново тази седмица, въпреки че все още е в сила комендантски час и остават няколко хиляди подкрепления на френската полиция.

Франция спира избирателната реформа в Нова Каледония

Франция спира избирателната реформа в Нова Каледония

След две седмици на безредици и хаос на острова

От десетилетия има напрежение между местните канаки, търсещи независимост, и потомци на колонизаторите, които искат да останат част от Франция. Днес Нова Каледония има население от около 300 000 души, включително 112 000 канаки.