Мъжът, задържан за кървавото нападение в училището в Казан, Русия, е обвинен в масово убийство, предаде BBC. Припомняме, че девет души бяха убити при нападението в училище № 175 във вторник. Сред тях са седем ученици и двама служители. Около 20 души пострадаха. Хоспитализирани бяха 18 деца, като осем от тях са в критично състояние.

Това е най-тежкото подобно нападение в Русия от 2018 г. насам.

19-годишният Илзназ Галявиев, задържан за атаката, е бивш ученик на училище № 175. Наскоро той е бил изключен от местния технически колеж заради лошите си оценки. Съдът нареди да бъде задържан за два месеца в очакване на съдебен процес.

9-има загинали при стрелба в училище в Русия
Обновена

9-има загинали при стрелба в училище в Русия

Стрелбата е открита от 19-годишен

Разследващи са заявили, че Галявиев е изстрелял най-малко 17 патрона и е взривил взривно устройство по време на нападението. Роднините му са  забелязали, че става все по-агресивен тази година. Те добавиха, че миналата година той е бил диагностициран с мозъчно разстройство и тази година многократно е търсил лечение на главоболие.

Руският президент Владимир Путин разпореди преразглеждане на законодателството за контрол на оръжията след кръвопролитната стрелба.

Путин нареди затягане на контрола върху оръжията след кръвопролието в Казан

Путин нареди затягане на контрола върху оръжията след кръвопролието в Казан

Стрелецът е притежавал законно оръжие

В града бе въведен режим на контратерористична операция. Мерките за сигурност са увеличени във всички образователни институции.

По решение на президента 13 май в Татарстан бе обявен за ден на траур.

Семействата на убитите при стрелбата ще получат от татарстанските власти по 1 млн. рубли (около 21 700 лв.), тежко и средно тежко ранените - по 400 000, леко ранените - по 200 000 рубли.