В руския град Казан 9 души загинаха при стрелба в училище, от които седем деца, една учителка и една работничка, съобщават ТАСС и "Новости", цитирайки пресслужбата на президента руската република Татарстан, където се намира Казан.

Около 20 души са пострадали. Хоспитализирани са 18 деца, като осем от тях са в критично състояние, уточниха от пресслужбата на президента на Татарстан.

Президентът на Татарстан Рустам Минниханов обяви, че седмина ученици са загинали - четири момчета и три момичета, всички - от осми клас, както и една учителка и една работничка.

По данни на службите за спешно реагиране пък жертвите са 11 души, като двама ученици са загинали, скачайки от третия етаж на училището.

19-годишен ученик е открил стрелба в училище № 175 на ул. "Джаудата Файзи" №8. Той е бил задържан. Оръжието му било законно придобито.

На кадри на очевидци на стрелбата се вижда, че част от децата са се спасявали, бягайки от прозорци, при което две деца са загинали.

Психолози работят с евакуираните деца, организирана е гореща телефонна линия.

На място са изпратени 21 линейки. Минниханов, министърът на здравеопазването на републиката Марат Садиков и прокурорът на региона Илдус Нафиков също са отишли на мястото на трагедията.

Образувано е наказателно производство. Оперативните операции продължават в сградата.

В града е въведен режим на контратерористична операция. Мерките за сигурност са увеличени във всички образователни институции.

По решение на президента утре (12 май) в Татарстан ще е ден на траур.

Семействата на убитите при стрелбата ще получат от татарстанските власти по 1 млн. рубли (около 21 700 лв.), тежко и средно тежко ранените - по 400 000, леко ранените - по 200 000 рубли.