Две руски независими издания, "Вьорстка" и "Холод" (и двете обявени от руските власти за "чужди агенти"), публикуваха проучвания, базирани на съдебни присъди за престъпления, извършени от руснаци, завърнали се от войната в Украйна (както военни по договор с руското Министерство на отбраната, така и наемници в частни военни компании (ЧВК)).

По-конкретно, през последните две години най-малко 107 души са били убити, а други 100 са оцелели, но са били сериозно ранени поради престъпленията на завърналите се бойци, изчислява "Вьорстка". Най-често срещаното престъпление в тази извадка е умишленото нанасяне на тежка телесна повреда с опасност за живота.

Изданието "Холод" анализира 220 вече постановени присъди. Най-често това са шофиране в нетрезво състояние, други пътни нарушения и кражби. "Холод" преброи 43 присъди по наказателни дела за насилие.

Според "Холод" участието във войната официално се е превърнало в смекчаващо вината обстоятелство при определяне на присъдите. За убийства, грабежи и насилие участниците във военните действия в Украйна получават най-леки присъди. Например за убийство, според изчисленията на "Холод", бившите бойци получават средно 6,7 месеца в затвора.

Бивш наемник от "Вагнер", изнасилил и убил пенсионерка, осъден на 22 години затвор

Бивш наемник от "Вагнер", изнасилил и убил пенсионерка, осъден на 22 години затвор

Той е един от първите рецидивисти, помилвани от Путин, които бяха вербувани да се бият във войната в Украйна.

Повечето престъпления са с битов мотив или се дължат на употреба на алкохол. Причината за конфликта често е осъждането от събеседниците на действителната война в Украйна, подигравки или "груби думи" по адрес на военни или ЧВК.

И двете издания дават примери от присъдите. "Докато пиеха алкохол, между тях възникна спор кой се представя по-добре и по-ефективно в битка: ЧВК "Вагнер" или Министерството на отбраната. Около 5 часа сутринта той взел малка брадва с жълта дървена дръжка, приближил се до лежащата на дивана жертва №1 и й нанесъл един удар отгоре надолу в областта на гърдите от гърба и един удар с брадва. в областта на лявата тазобедрена става", по-специално, цитира един от случаите "Холод".

Съдилищата не публикуват всички решения по разглежданите дела и в решенията си не могат да посочват участието на обвиняемите в "СВО" (както руските власти наричат ​​войната).

Амнистиран убиец, върнал се от фронта в Украйна, убил двама свои съселяни в Якутия

Амнистиран убиец, върнал се от фронта в Украйна, убил двама свои съселяни в Якутия

Една от жертвите е победител в конкурса "Най-добър учител на Русия"