Повече от 30 палестинци, включително малки деца, бяха убити при израелски бомбардировки през нощта срещу събота в Ивицата Газа, казаха официални лица, цитирани от АП. 

Министерството на здравеопазването в Газа съобщи в събота, че 135 палестинци са били убити през последните 24 часа, с което общият брой за войната достигна 23 843 души. В преброяването не се прави разлика между бойци и цивилни, но министерството твърди, че около две трети от загиналите са жени и деца. Министерството съобщи още, че общият брой на ранените по време на войната надхвърля 60 000 души.

В същото време, нов удар на САЩ срещу подкрепяните от Иран бунтовници в Йемен хуси засили опасенията, че войната Израел-Хамас може да ескалира в регионална конфликт.

След атаките на хусите с дронове и ракети срещу търговски кораби в Червено море, САЩ и Великобритания започнаха множество въздушни удари срещу бунтовниците в петък, а САЩ удариха друг обект в събота.

Страховете са осезаеми от началото на войната, предизвикана от смъртоносната атака на 7 октомври срещу Южен Израел от "Хамас" и други бойци от Газа.

Байдън нарече хусите терористична група

Байдън нарече хусите терористична група

С възмутително поведение

Бързо се отвориха нови фронтове с подкрепяни от Иран групи - бунтовници хуси в Йемен, Хизбула в Ливан и подкрепяни от Иран милиции в Ирак и Сирия - извършващи редица атаки. От самото начало САЩ увеличиха военното си присъствие в региона, за да предотвратят ескалация.

Междувременно, Международният съд изслуша твърденията на Южна Африка тази седмица, че Израел е извършил геноцид срещу палестинците. В жалбата се посочват растящият брой на смъртните случаи и трудностите сред цивилните в Газа, заедно с подстрекателни коментари от израелски лидери.

Израел поиска делото да бъде отхвърлено като неоснователно. Защитата на Израел твърди, че Израел има право да отвърне на врага, който се стреми да го унищожи, че Южна Африка почти не е споменала Хамас и че е пренебрегнала това, което Израел смята за опити за смекчаване на цивилните щети.

Международният съд започва делото за геноцид в Газа срещу Израел
Обновена

Международният съд започва делото за геноцид в Газа срещу Израел

Южна Африка изисква спешно спиране на военната кампания на Израел в Газа

Съдът беше помолен от Южна Африка да издаде временни разпореждания, включително призиви за спиране на офанзивата на Израел.

Снимка 649159

Източник: EPA/БГНЕС

Хиляди участваха в пропалестински марш в британската столица Лондон, призоваващ за прекратяване на огъня в Газа, съобщава BBC. Демонстрантите носеха плакати с надпис "Прекратяване на огъня сега" и гигантска кукла, почитаща децата бежанци.

Организаторите казват, че протестът е част от глобален ден на действие в 30 държави. Голям протест се проведе и във френската столица Париж. 

Двама са били арестувани за носенето на обидни плакати, казаха от столичната полиция.

Повече от 1700 полицаи следят за сигурността.

Това е седмият национален пропалестински марш, проведен в Лондон.