Повече от 300 души са с повдигнати обвинения във връзка с участието им протестите в Техеран, предизвикани от смъртта на Махса Амини. Сред тях най-малко четирима може да получат смъртна присъда. Това са съобщили от съда на Иран в понеделник, цитирани от АФП.

185 загинали при протестите в Иран

185 загинали при протестите в Иран

Сред жертвите са и 19 деца

Прокурорът на Техеран Али Салехи каза, че са повдигнати обвинения срещу 315 души по обвинения в "заговор срещу сигурността на страната", "пропаганда срещу системата" и "нарушаване на обществения ред".

Четирима са обвинени във "война срещу Бог", обвинение, което може да доведе до смъртна присъда.

Те са обвинени в "използване на оръжие за тероризиране на обществото и хората, нараняване на служители по сигурността, подпалване и унищожаване на обществена и правителствена собственост с намерението да нарушат сигурността на страната и да се противопоставят на свещената система на Ислямска република Иран", Салехи добавен.

Иранският президент отново обвини САЩ за протестите

Иранският президент отново обвини САЩ за протестите

Президентът направи забележките по време на заседание на кабинета във връзка с подкрепата на САЩ и техните съюзници

На 12 октомври съдебните власти обявиха, че повече от 100 души са били обвинени в провинция Техеран и провинция Хормозган за безредиците.

Припомняме, че протестите в страната и по света започнаха след смъртта на младата Махса Амини след арест от моралната полиция. Много иранци споделиха, че такива случаи са ежедневие. 

Официално Техеран не призна убийство, а обвини Запада в дестабилизиране на страната и лицемерие.