Повече от 750 000 цивилни са блокирани в Западен Мосул, който все още е под контрола на "Ислямска държава". За това предупредиха хумаиарни организации, сред които и ООН.

Битката за втория по големите иракски град продължава вече 4 месеца, като източната част вече бе отвоювана от армията. Ораганизациите изразиха облекчение, че местни хора вече се завръщат по домовете си. 

На стотици хиляди се доставят стоки от първа необходимост и се оказва помощ. Почти всички, напуснали Мосул, се настаняват в лагери. До нуждаещите се от западната част обаче няма достъп и достигат ужасяващи новини за условията, при които са принудени да живеят. Цените на основни храни са спекулативно завишени, хората нямат достъп до чиста вода, нямат електричество, хранят се веднъж на ден и са принудени да горят мебелите си, за да се стоплят. Голяма е вероятността да бъдат използвани като жив щит от джихадистите. 

Иракските сили, подкрепяни от водената от САЩ коалиция, през октомври започнаха кампания за освобождаване на Мосул от "Ислямска държава".Терористичната групировка завладя града през 2014 г., обявявайки през неговата голяма джамия "халифат", който също обхваща части от Сирия.

Мосул е последният голям град под контрола на "Ислямска държава" в Ирак.