"Ислямска държава" взриви експлозиви в най-големия хотел в западната част на Мосул. Целта е да го разруши и да попречи на иракските сили да го използват като база в офанзивата им за освобождаване на града.

Взривът е станал в петък, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на очевидци.

Хотел "Мосул" е в формата на стъпаловидна пирамида. Той изглежда като полегнал на едната страна след експлозиите, обясняват двама свидетели в телефонен разговор. Те са пожелали да останат анонимни, тъй като терористите наказват със смърт онези, които са хванати да комуникират с външния свят.

Хотел "Мосул" е разположен по протежението на река Тигър, която разделя града на две половини. Експлозията избухнала, когато изглеждало, че иракските сили ще поемат пълен контрол в източната страна и подготвят атака на западния бряг.

Иракските сили, подкрепяни от водената от САЩ коалиция, през октомври започнаха кампания за освобождаване на Мосул от "Ислямска държава". Терористичната групировка завладя града през 2014 г., обявявайки през неговата голяма джамия "халифат", който също обхваща части от Сирия.

Мосул е последният голям град под контрола на "Ислямска държава" в Ирак.