Повече от половината руснаци (62%) подкрепят монтирането на възпоменателни символи, посветени на постиженията на бившия съветски вожд Йосиф Сталин, докато 65% от анкетираните се противопоставят на идеята за монтирането на паметници, посветени на престъпленията му. Това показва ново проучване на Руския център за изследване на общественото мнение, съобщава ТАСС.

Сталин изпревари Путин в руска класация на най-великите фигури в историята

Сталин изпревари Путин в руска класация на най-великите фигури в историята

Само Наполеон, Айнщайн и Нютон са чужденци в класацията

"Повече от половината от руснаците (62%) се съгласяват, че на обществени места трябва да бъдат монтирани възпоменателни плочи, бюстове и картини с постиженията на Сталин. От друга страна, 65 процента от гражданите са против монтирането на паметници, които се съсредоточават върху неговите неуспехи и престъпления", посочват социолозите.

Според 59% от анкетираните, неутрална информация (относно посещение на определен град, говоренето на среща и т. н.) не трябва да присъства задължително на мемориални знаци. Младите хора са по-активни в подкрепа на предложените ходове, докато възрастните граждани са склонни да не са съгласни с монтирането на паметници, които прославят бившия съветски вожд.

При поставянето на паметна плоча в съседна къща, 33% от руснаците не биха показали нито ясни положителни, нито отрицателни емоции. Този факт ще бъде взет в положителна светлина от 42% от анкетираните, докато 21 на сто ще го сметнат за отрицателен.

"Отрицателните емоции по отношение на Йосиф Сталин постоянно намаляват през последните години, но това не е придружено от отричане на провалите и грешките му. (...) Повечето руснаци нямат нищо против монтирането на някакви паметници, посветени на Сталин. Ние бихме искали да подчертаем още веднъж, че в този случай проблемът не е идеализирането на миналото и това се потвърждава и от други проучвания", коментира Михаил Мамонов.

Допитването е било проведено на 7 и 8 юли, като са били интервюирани 1200 души.