Руснаците са избрали съветския диктатор Йосиф Сталин за най-великата фигура в историята. Това показва ново социологическо проучване, като Сталин побеждава руския президент Владимир Путин, който е на второ място заедно с поета Александър Пушкин, съобщава "Франс прес".

В допитването, проведено през април от независимия център "Левада", руснаците са били попитани да изберат десетте най-велики личности на всички времена.

Сталин е поставен на върха от 38 процента от анкетираните, докато Путин споделя второто място с 34 на сто с любимия поет на Русия Пушкин.

Революционерът болшевик Владимир Ленин, цар Петър Велики и първият човек в Космоса Юрий Гагарин заемат следващите места в списъка от 20 души, като последното място в класацията се заема от бившия ръководител на СССР Михаил Горбачов с 6 процента.

Списъкът включва известни държавници, писатели и учени, но само трима чужденци: Наполеон Бонапарт, Алберт Айнщайн и Исак Нютон.

Сталин оглави подобно проучване и през 2012 г. с още по-висок резултат, след като за руснаците е от най-важно значение неговата роля в спечелването на Втората световна война, вместо да обръщат внимание на милионите, които са били избити или изпратени в затворнически лагери по време на неговото управление.

Процентът на Путин е най-висок, откакто той започна да се появява в класацията през 2003 г.