Четирима от десетима души в глобален мащаб оценяват руската намеса в конфликта в Сирия като "позитивна". Малко по-малко (по-малко от една трета от интервюираните) виждат руската роля като "негативна". До това заключение е достигнало ново социологическо прочуване на "Галъп интернешънъл".

Другият много дискутиран въпрос - потенциалната руска намеса в последните президентски избори в САЩ и повлияването на резултатите от тях, разделя мненията по света на три: 37% от запитаните по света смятат, че е възможно Русия да е повлияла на резултатите от изборите, 33% споделят обратното мнение и останалите 30% нямат конкретно мнение по въпроса.

Снимка 341917

Източник: Галъп интернешънъл

Въпросът за ролята на Русия в сирийския конфликт разделя мненията и на Стария континент - "негативно" доминира сред страните от Западна Европа, а на обратното мнение са страните от Източна Европа и европийските страни, които не са членки на Европейския съюз.

В България намесата на Русия в Сирия се приема положително от около 37%, а негативно - сред 19%, но като цяло обществото ни не желае да дава крайни оценки или да изрази мнение по въпроса - 44% остават в "междинната" позиция между двете опции.

Снимка 341920

Недоволни от руските действия са САЩ и Латинска Америка, докато Близкият Изток, Източна и Западна Азия, Индия и самата Русия споделят мнението, че руските действия в Сирия имат положителен ефект.

Най-голям дял на споделящите мнението, че Русия е изиграла определена роля в президентските избори в САЩ, е отчетен в западноевропейските страни и САЩ. Опонентите на тази теория са респондентите от Латинска Америка, Азия, Източна Европа и Близкия Изток.

Снимка 341921

Източник: Галъп интернешънъл

У нас мненията са типични за източноевропейци: съгласни с наличието на руска намеса в американските избори за президент са 16%, на обратното мнение са 37%, но и тук българското общество не иска да стига до крайности и 47% от респондентите не изразят своето мнение по темата.

"Русия изигра критична роля при намесата си в сирийски конфликт и това раздели общественото мнение. Мнозинството подкрепя тяхната роля при победата над ДАЕШ ("Ислямска държава") в Северна Сирия, но очевидно останалите респонденти не одобряват руската подкрепа към Башар ал Асад или по-вероятно не одобряват никаква външна намеса при въздушните удари", коментира Джони Хийлд, който е вицепрезидент на "Галъп интернешънъл". 

Снимка 341923

Източник: Галъп интернешънъл