Повечето главатари на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в иракския град Мосул вече са били ликвидирани при сблъсъци с правителствените сили през последните три месеца. Това обяви иракският генерал-лейтенант Абдула Гани ал Асади, цитиран от "Ройтерс".

Това се е случило по време на сраженията за източните части на Мосул. Вчера беше съобщено, че иракските правителствени сили са изгонили терористите от източните райони на града.

Изгониха "Ислямска държава" от източните части на Мосул

Изгониха "Ислямска държава" от източните части на Мосул

Твърди се, че западните части щели да паднат по-лесно

Генералът е обнадежден за бързото освобождаване и на западните части на града, които все още са под контрола на терористите.

"Едва ли ще бъде по-сложно от това, което вече направихме", изтъкна ген. Асади, допълвайки, че именно заради ликвидирането на повечето главатари на ДАЕШ очаква прогонването ѝ от западните части на Мосул да не е особено трудно.

Командирът на антитерористичните сили на Ирак отбеляза също, че очаква тази част на града да бъде отново под контрола на правителствените сили в рамките на няколко дни.

Скоро ще бъде проведена среща с участието на всички командващи иракските сили и подкрепящите ги отряди, на която да бъдат начертани конкретните действия за операцията по пълното освобождаване на Мосул.