"По-голямата част" от почти 550 000 починали от новия коронавирус (COVID-19) в САЩ биха могли да бъдат предотвратени, ако администрацията на Доналд Тръмп беше действала по-рано и с по-голяма убеденост според един от здравните експерти, натоварени с ръководството на реакцията на епидемията по това време.

Д-р Дебора Бъркс беше координатор на щаба за коронавируса на Белия дом в администрацията на Тръмп и е сред шестте водещи медицински експерти, участвали в усилията на тогавашното правителство за борба със заразата, които оцениха грешки, погрешни стъпки и моменти на успех в документален филм, излъчен по американската телевизия Си Ен Ен.

Бъркс, която миналата седмица зае нова спорна работа в частния сектор като медицински съветник в компания за пречистване на въздуха в Калифорния, посочи провала на администрацията на Тръмп да се поучи от или да реагира бързо на първата вълна от заразени, обхванала страната в началото на пролетта през 2020 г.

Тръмп просто пробвал медиите с предложението да се инжектира дезинфектант като лек срещу Covid-19

Тръмп просто пробвал медиите с предложението да се инжектира дезинфектант като лек срещу Covid-19

Саркастично зададох въпрос на журналисти като вас, за да видя какво ще се случи

"Гледам на това по този начин. Първият път имаме оправдание", изтъкна Бъркс и допълни: "Имаше около 100 000 смъртни случая, които дойдоха от този първоначален прилив. Всички останали, според мен, биха могли да бъдат смекчени или намалени значително."

Тръмп беше критикуван, че омаловажава сериозността на вируса, правейки множество неверни твърдения, включително, че неговите ефекти не били по-лоши от тези на грипа, прогнозирайки, че COVID-19 "просто ще изчезне". Той настоя градовете и щатите да се отворят отново през миналото лято, докато втора вълна увеличи жертвите.

Освен това той се подиграваше с носенето на маски и направи странни твърдения, като например да предположи, че инжектирането на дезинфектант в тялото можело да бъде легитимно лечение на коронавируса, което експерти заклеймиха като опасно по това време.

Изследване на Колумбийския университет миналата година установи, че 84% от смъртните случаи биха могли да бъдат предотвратени с по-ранно затваряне.

Антъни Фаучи: И през 2022 г. в САЩ ще трябва да носим маски

Антъни Фаучи: И през 2022 г. в САЩ ще трябва да носим маски

28 милиона са случаите на коронавирусна инфекция в САЩ

Бъркс, която често хвалеше Тръмп, заяви през януари, че е била "цензурирана" от Белия дом и е обмисляла да напусне. Но решението ѝ да говори в документалния филм беше разкритикувано от други известни експерти по пандемията.

Бъркс също така отбеляза, че след миналия август тя публично е заявила, че вирусът е "изключително разпространен" и се разпространява в селските райони, а поради "яснотата, която внесох за епидемията", тя е била обект на "ужасно отблъскване" от Белия дом и e получила агресивни телефонни обаждания от Тръмп.

Друг лекар, включен в документалния филм, Робърт Редфийлд, който е бивш директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), повтори твърденията на Бъркс за цензура от администрацията.

Заявявайки, че му е било "позволено да има мнения сега", Редфийлд твърди, без доказателства, че смята, че COVID-19 е бил създаден в китайска лаборатория.

"Ако трябва да предполагам, този вирус започна да се предава някъде през септември, октомври в Ухан", каза той и допълни: "Това са мои собствени усещания и само мнение."

Световната здравна организация нарече твърдението "изключително малко вероятно", докато д-р Антъни Фаучи, ръководителят по инфекциозните болести на американското правителство, също го омаловажи по време на пресконференция в Белия дом в петък.

"Очевидно има редица теории. Д-р Редфийлд спомена, че дава становище относно възможността, но отново, има други алтернативи, други, към които повечето хора се придържат", подчерта Фаучи.

Бъркс и Редфийлд не работят в администрацията на Джо Байдън, докато Фаучи беше задържан от екипа на новата администрация в Белия дом като водещ съветник по инфекциозни болести на президента.