Директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ (NIAID) Антъни Фаучи заяви в неделя, че през 2022 г. на американците може да се наложи да носят маски за лице поради коронавируса, но отбеляза, че САЩ могат да достигнат "значителна степен на нормалност" до края на тази година.

"Ще имаме значителна степен на нормалност извън ужасната тежест, която всички ние преживяхме през последната година," прогнозира пред Си Ен Ен Антъни Фаучи.

Рязък спад на новозаразените с коронавируса по света от януари

Рязък спад на новозаразените с коронавируса по света от януари

Най-ниско ниво на новозаразените от четири месеца

Епидемиологът отбеляза, че маските вече няма да са необходими, когато броят на новите инфекции "намалее и по-голямата част от населението e ваксинирана".

Антъни Фаучи също отказа да уточни кога населението може да се върне към нормалния живот, тъй като това може да бъде повлияно от много фактори, които никой не може да предвиди със сигурност.

Според университета "Джон Хопкинс", който изчислява въз основа на информация от международни организации, федерални и местни власти, от началото на пандемията в САЩ са регистрирани над 28 милиона случая на коронавирусна инфекция, 497 670 души са починали. Страната се нарежда на първо място в света и по двата показателя.

СЗО: 10% спад на починалите и 16% на новите случаи на коронавирус по света

СЗО: 10% спад на починалите и 16% на новите случаи на коронавирус по света

2,7 милиона случая и 81 000 починали

Повече от 80% от американците предпочитат да носят маски на претъпкани и непознати места и общо само 5% от жителите на САЩ отказват да носят лични предпазни средства във всяка ситуация. От средата на миналата 2020 г. няколко щати наредиха на всички жители да носят маски.