Само една година преди Париж да стане домакин на Олимпийските игри, едно от летищата в града претърпя безпрецедентна повреда в четвъртък. Тя доведе до натрупване на планина от багаж и забавяне на полети.

Това коментира АФП.

Повреда в оборудването за сортиране на багаж на терминал 4 на летище "Орли" означава, че багажът трябва да се обработва на ръка.

Според летищния оператор и авиокомпаниите това е довело до закъснение на много полети и до липса на багаж на пътниците на борда.

Според Марк Роше, ръководител на авиокомпаниите French Bee и Air Caraibes, които използват засегнатия терминал, полетите са излетели със закъснение между един и три часа - и без регистриран багаж.

"Нямахме друга възможност, иначе цялата система щеше да бъде блокирана", каза той пред АФП. Багажът на пътниците щеше да им бъде прехвърлен със следващите полети.

Според оператора на летището ADP са били засегнати 10 000 пътници на 40 полета, но заяви, че причината за повредата не е установена.

Транспортът в Париж спря в 21 часа

Транспортът в Париж спря в 21 часа

Предпазна мярка от властите

Компанията се опитва да се адаптира, като накара самолетите да използват други терминали на летището или да използват летище "Шарл дьо Гол" в Париж.

Младшият министър на транспорта Клеман Боне нарече ситуацията "неприемлива", възникнала само няколко седмици след като правителството направи редица предложения за подобряване на качеството на услугите преди Олимпийските игри догодина.

"Това е точно този тип конкретни неща, които трябва да наблюдаваме", каза Боне. "Когато едно звено от веригата се скъса, имате наистина голям проблем."