Индийски съд осъди опозиционния лидер Рахул Ганди на две години затвор по обвинения в клевета за реч от 2019 г., в която той направи асоциация между "крадци" и фамилното име Моди (Нарендра Моди е настоящият индийски премиер).Тази новина съобщи Ройтерс.

Рахул Ганди, който е син на бившия индийски премиер Раджиф Ганди и внук на знаменитата лидерка на Индия от времето на студената война Индира Ганди, ще обжалва заповедта пред по-висша инстанция, но това потенциално е голям удар за неговата партия Индийски национален конгрес преди общите избори през 2024 г. Присъдата беше постановена от съд в град Сурат, разположен в родния щат на премиера Нарендра Моди - Гуджарат.

Ганди, 52-годишният наследник на политическата династия Неру-Ганди, присъства в съда в Сурат, който незабавно го пусна под гаранция и отложи присъдата с един месец.

Съветникът на федералното правителство, Канчан Гупта, каза, че Ганди, член на долната камара на парламента, може да бъде незабавно отстранен от парламента след присъдата, в съответствие със заповед от 2013 г. на най-висшия съд на страната.

Всяко отстраняване на Ганди, бивш прецедател на партията Индийски национален конгрес и неин активист, може да намали шансовете на партията на следващите общи избори, където се очаква управляващата партия на премиера Моди да спечели трети пореден мандат.

Партията на Ганди заяви, че делото срещу него е заведено от "страхливото и диктаторско" правителство на управляващата партия "Бхаратия Джаната" , защото той "разобличава тъмните им дела".

Ганди спечели подкрепата на партията "Аам Адами", която управлява Делхи и двама от чиито лидери са в затвора по "скалъпени", според тях, обвинения.

Някога доминиращият Индийски национален конгрес на Ганди разполага с по-малко от 10% от местата в долната камара на парламента и загуби тежко от "Бхаратия джаната" на последните общи избори.

Моди остава най-популярният политик в Индия със значителна разлика и се очаква да спечели трета победа на изборите догодина.

Моди към Путин: Сега не е време за война

Моди към Путин: Сега не е време за война

Путин обеща да направи всичко възможно "това да свърши"