Папа Франциск настоява страните да подобрят значително приема на мигранти и да спрат всякакви колективни експулсирания, подчертавайки, че достойнството на мигрантите и правото на закрила стоят над тревогите за националната сигурност, съобщава "Асошиейтед прес".

Политически насоченото послание на папата беше по повод Световния ден на бежанците за 2018 г. на Католическата църква, който се отбелязва на 14 януари. Това става на фона на засилващите се антиимигрантски настроения в Европа след вълните пристигащи мигранти и ислямистките терористични атаки.

В посланието папа Франциск настоя правителствата да приветстват, закрилят, насърчават и интегрират мигрантите, изтъквайки, че посланието на любовта на Иисус е вкоренено в приветствието на "отхвърлените непознати на всяка възраст".

Той поиска засилен и опростен процес на предоставяне на хуманитарни и временни визи и отхвърли произволните и колективните експулсирания като "неподходящи".

Той заяви, че принципът за гарантиране на достойнството на всеки човек "ни задължава винаги да даваме приоритет на личната безопасност над националната сигурност".

Не може бомба да бъде наричана "майка", отсече папата

Не може бомба да бъде наричана "майка", отсече папата

Така той коментира "Майката на всички бомби" на САЩ