Гръцкият президент Каролос Папуляс ще възобнови преговорите с основните политически сили в страната на 14 май, съобщи Би Би Си.

Държавният глава се надява да постигне компромис, който да позволи формирането на правителство.

През уикенда гръцкият лидер разговаря с лидерите на трите водещи политически сили,  получили най-много гласове на парламентарния вот (дясната Нова демокрация, лявата радикална формация СИРИЗА и лявоцентристката ПАСОК), както и с водачите на по-малките парламентарни партии.

От президентската пресслужба обаче не се съобщава за напредък в преговорите.

Лидерът на СИРИЗА Алекс Ципрас заяви след срещата си с Папуляс, че партията му категорично отхвърля мерките за строги икономии, наложени на Гърция от ЕС, като условие за новия транш финансова помощ за страната.

В кореспонденция на Би Би Си от Атина се казва, че преговорите с държавния глава Папуляс са последната надежда за формиране на правителство,  което не би било доминирано от противници на спасителния план за Гърция, договорен с европейските партньори.

Ако не бъде постигнато споразумение за съставяне на кабинет, в страната ще бъдат проведени нови избори.

Припомняме, според последните социологически проучвания, СИРИЗА изпреварва получилата най-много гласове на парламентарния вот Нова демокрация и левите радикали вече са първа политическа сила.