Противниковите палестински групировки "Хамас" и "Фатах" се споразумяха да приключат предаването на административния контрол над Ивицата Газа на правителство на единството до 1 декември, съобщават световните информационни агенции.

"Хамас" и "Фатах" подписаха договор за помирение на кратка церемония в египетската столица Кайро след двудневни преговори. Египет посредничи на преговорите между враждуващите от повече от 10 години палестински групировки.

"Хамас" и "Фатах" обявиха помирение

"Хамас" и "Фатах" обявиха помирение

Палестинските организации се помириха след 10-годишен разрив

Договорът урежда въпросите за управлението на Ивицата Газа като част от най-сериозните опити до този момент за прекратяване на 10-годишния разрив между двете палестински групировки.

Палестинците в Газа и Западния бряг бяха управлявани разделно след разразяването на кръвопролитни сблъсъци между двете групировки през 2007 г.

Споразумението предвижда, че в рамките на година след подписването на споразумението трябва да бъдат проведени избори за законодателно събрание, за президент и национален съвет. В споразумението също така са уредени въпроси относно сигурността и администрацията, както и пресичането на границата в Ивицата Газа. 

Палестинският президент Махмуд Абас приветства споразумението, подчертавайки, че то представлява "окончателно споразумение" за прекратяване на разрива между "Фатах" и "Хамас".

"Получих подробно съобщение от делегацията на "Фатах" относно договореностите и аз го разглеждам като окончателно споразумение са прекратяване на разделението", подчерта Абас. 

"Хамас" спечели парламентарните избори в окупираните територии през миналата година и укрепи властта си в Газа, след като прогони "Фатах" от анклава.

През миналия месец "Хамас" се съгласи да разпусне комитета, който управлява Газа. Този ход беше основно изискване на палестинския президент Махмуд Абас, чиято организация "Фатах" управлява части от Западния бряг.

Палестинският премиер Рами Хамдала след това направи рядко посещение в Газа. Той коментира, че палестинската власт ще започне да поема контрола върху административните въпроси и отговорността по сигурността в Газа.

Египет и Израел, главният противник на "Хамас", поддържат блокада върху Газа от 2006 г. насам. "Хамас" призовава за унищожението на Израел и води три войни с еврейската държава.

Израел твърдо се противопоставя на каквото и да е участие на "Хамас" в палестинската власт. Еврейската държава разглежда "Хамас" като терористична групировка и се зарече, че няма да има отношения с палестинско правителство, в което участват членове на "Хамас".

"Хамас" като цяло, или в някои случаи военното му крило, са определени за терористи от Израел, САЩ, Европейския съюз, Великобритания и други сили.