Британското правителство е готово да разгледа други варианти, ако плановете му за изборите се провалят. Това е разкрил източник от "Даунинг стрийт" 10 (седалището на британското правителство), съобщават британските медии.

Правителството ще внесе предложение в парламента, призоваващо за провеждането на парламентарни избори на 12 декември, но то се нуждае от подкрепата на две трети от депутатите.

Джонсън иска общи избори на 12 декември

Джонсън иска общи избори на 12 декември

Да прекъсне британската безизходица - цел, към която се стреми, но засега не успя да прокара в парламента

Либералдемократите и Шотландската национална партия обаче искат да внесат законопроект, който предвижда избори на 9 декември, при условие, че Брекзит бъде отложен до 31 януари.

По-рано депутатът от Консервативната партия Джеймс Клевърли отхвърли този план като "трик".

Лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин нарече този ход "номер".

Законопроектът на Либералдемократите и Шотландската национална партия изменя закон, за да включи датата 9 декември, на която да се проведат следващите парламентарни избори - това ще влезе в сила, ако Европейският съюз реши да удължи процеса по Брекзит до дата не по-рано от 31 януари.

Би Би Си коментира, че това е значителна промяна, тъй като този метод ще изисква само обикновено мнозинство, а не две трети, необходими за подкрепа на предложението на премиера Борис Джонсън за избори на 12 декември.

Либералдемократите заявиха, че в близко бъдеще законопроектът ще премахне заплахата от всякакъв Брекзит без споразумение.

Ала с 35 депутати на Шотландската национална партия и 19 либералдемократи в Камарата на общините (долната камара на британския парламент), успехът на техния законопроект ще изисква междупартийна подкрепа.

ЕС по принцип дава зелена светлина за отлагане на Брекзит, но все още няма дата

ЕС по принцип дава зелена светлина за отлагане на Брекзит, но все още няма дата

Хаосът по темата е неимоверен

Постоянните представители на страните членки в ЕС се договориха Брекзит да бъде отложен, но няма да вземат решение за нова крайна дата за Брекзит до следващата седмица.

Както изглежда, Великобритания все още трябва да излезе от ЕС в четвъртък (31 октомври).

Източник от "Даунинг стрийт" 10 каза: "Утре депутатите ще гласуват за избори на 12 декември, за да можем да имаме нов парламент. Ако Лейбъристката партия се противопостави на това да бъде държана отговорна от хората още веднъж, тогава ще разгледаме всички възможности за осъществяване на Брекзит, включително идеи, подобни на тези, предложени от други опозиционни партии."

Говорейки пред Би Би Си Клевърли коментира, че законопроектът на Либералдемократите и Шотландската национална партия бил "очевиден трик, като техният законопроект премества датата на изборите с три дни и изцяло сваля от масата за преговори споразумението за оттегляне".

Той заяви, че правителството първо е предложило за дискусия предложения за парламентарни избори.

"Това, което няма да правим, е, че няма да слушаме две партии, които открито са казали, че искат да спрат Брекизт да се случи", каза той.

Клевърли също каза, че е "циничен", тъй като законопроектът ще бъде поправим, което означава, че депутатите могат да предложат промени в него аргументирано, което води до по-нататъшно отлагане.

Лидерът на групата на Шотландската национална партия в Камарата на общините Йън Блекфорд заяви, че опозиционните партии трябва да работят заедно, за да предложат по-ранни предсрочни парламентарни избори.

"Шотландската национална партия е готова за избори, но това трябва да стане според условията на парламента, а не на Борис Джонсън", изтъкна той.

Блекфорд заяви, че ако законопроектът им не бъде приет, "всички опции трябва да бъдат на масата - включително вот на недоверие" към Борис Джонсън.