Правителството на Великобритания тайно е "отчаяно" от това Доналд Тръмп да загуби предстоящите президентски избори и да бъде заместен от Джо Байдън. Това се твърди в информация на британското издание "Сънди таймс".

Британският премиер Борис Джонсън публично е един от най-близките международни съюзници на Тръмп.

Правителството му обаче се опитва тайно да се дистанцира от американския президент в очакване на потенциална победа на Байдън през ноември.

"Би било много по-лесно, ако Тръмп не спечели втори мандат", е казал министър в правителството на Джонсън пред репортера на "Таймс" Тим Шипман, който добави, че "тайно мнозина (други в правителството) са съгласни".

Някои високопоставени британски официални лица също се надяват на победа на Байдън.

Един високопоставен британски дипломат, който е пожелал да остане анонимен, е казал пред Business Insider по-рано този месец, че Байдън в Белия дом би сложил желан край на "всепроникващата корупция" от епохата на Тръмп.

"Много неща ще се променят, ако Байдън спечели", изтъква дипломатът.

"Всепроникващата корупция на семейство Тръмп и гадните нарцистични аспекти на поведението му - всичко това ще си отиде с различен вид президент", казаха те.

Байдън и Джонсън не са естествени съюзници. Демократът претендент се противопостави на личния проект на Джонсън, а именно Брекзит, и по-рано е определял британския премиер като "клонинг" на Тръмп.

Отношенията между администрацията на Джонсън и Тръмп обаче са обтегнати през последните месеци след успешния опит на Тръмп да принуди правителството на Джонсън да прекъсне отношенията си с китайската телекомуникационна компания Huawei.

Великобритания забрани Huawei в 5G мрежата
Обновена

Великобритания забрани Huawei в 5G мрежата

Британският министър по дигиталните въпроси Оливър Даудън съобщи решението

Съобщава се, че президентът е затворил телефона на Джонсън в момент на "апоплектична" ярост през януари, когато Джонсън първоначално отказа да скъса споразумението на Великобритания с Huawei, която да помогне за развитието на 5G мрежата на страната.

Обединеното кралство в крайна сметка отстъпи след налагането на американски санкции срещу китайския телекомуникационен гигант. Спорът обаче спомогна за намаляване на апетита на правителството на Джонсън да постигне ново търговско споразумение с Тръмп.

По време на неотдавнашното ѝ пътуване до Вашингтон на британския министър на международната търговия Лиз Трус ѝ е било казано да омаловажи перспективите за споразумение.

"Борис се опитваше да се дистанцира от Тръмп", казал един съветник на британското правителство пред "Сънди таймс".

Опасенията сред британските избиратели относно потенциалното въздействие на търговска сделка със САЩ върху хранителните стандарти във Великобритания са принудили правителството на Джонсън да отмени предишните указания за потенциално бързо споразумение.

"Ще стане ли тази година? По същество, не", отбеляза представител на британското правителство пред "Файненшъл таймс" тази седмица, като добавил: "Ние не искаме да бъдем принуждавани към сделка."

Правителството на Джонсън смята, че победа на Байдън може да извади "жилото" от проблема, тъй като претендентът на демократите вероятно ще съживи плана на Обама САЩ да подпишат Всеобхватното и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство (CPTPP).

Съветник на Консервативната партия е казал пред "Сънди таймс": "Предположението на британското правителство е, че ако Байдън спечели, няма да е необходимо да правим двустранна търговска сделка, защото и двете страни може да се окажем в CPTPP. То вече е ангажирано с високите стандарти за хуманно отношение към животните. Част от жилото ще бъде премахнато от тези проблеми."