Вътрешният министър на Франция Жерар Коломб е разпоредил евакуацията на около 2 300 мигранти, настанили се в Париж на фона на конфликт с градската управа заради това как да се разреши дългогодишния проблем, съобщава "Асошиейтед прес".

Коломб изтъкна в изявление, че е наредил на полицията да подготви скорошно извършване на евакуация, която ще "примири" изискванията на твърдия нов имиграционен закон и исканията на хуманитарни организации да се осигури подслон на мигрантите.

Палатковите лагери се разраснаха през последните седмици по каналите в източната и североизточната част на Париж, което поражда безпокойство за сигурността и обществената хигиена. Двама мигранти са се удавили през този месец.

Кметът на Париж Ан Идалго призова правителството за помощ. Градската управа вече разчисти около 28 000 мигранти от импровизирани лагери в Париж от 2015 г. насам.

Коломб разкритикува кметството на столицата за отказа му да ги евакуира и настоява за дългосрочен план за мигрантите, които регулярно се отправят към Париж.