Германското правителство прие спорния законодателен пакет в областта на климата, в който се поставя цена на емисиите на CO2 след месеци спорове между коалиционните партньори, съобщава ДПА.

Пакетът съдържа конкретни предложения за това как Германия ще постигне целите си за климата за 2030 г., включително план за цените на емисиите на CO2 от 10 евро на тон от началото на 2021 г.

Пакетът, който беше договорен на 20 септември и предизвика критики от природозащитни организации, сега отива в Бундестага (долната камара на германския парламент) за обсъждане. Той определя как министрите от отделни ведомства ще отговарят за климатичните цели в техните собствени области.

Правителството на Меркел постигна договорка за климата след маратонски преговори

Правителството на Меркел постигна договорка за климата след маратонски преговори

Планът ще определи посоката на най-голямата икономика в Европа за следващите десетилетия

Целта е да се намалят емисиите на газове с парников ефект с 55 процента до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г., като по-дългосрочната цел е емисиите да достигнат нетна нула до средата на века (т. нар. въглеродна неутралност).

Пакетът предвижда постоянно повишаване на цената на CO2, което ще прави изкопаемите горива неотклонно по-скъпи за потребителите.

Преди официалното решение министърът на околната среда Свеня Шулце заяви, че е "много доволна от това, защото опазването на климата най-накрая ще е обвързано със задължителни правила".

"Всяка отделна област има цел. Тези цели ще бъдат наблюдавани, а ние ще правим нещата по такъв начин ,че хората да могат да планират напред. Човек ще е наясно как ще продължат нещата през следващите години, но никой няма да се изправи пред твърде голямо бреме", коментира Шулце пред обществената телевизия ZDF.

В информация от уикенда в сп. "Шпигел" се посочваше, че Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел заедно с баварската му сестринска партия Християнсоциалния съюз (ХСС) са смекчили целите в пакета.

Ала Шулце, която е член на Германската социалдемократическа партия, коалиционен партньор в голямата коалиция на Меркел, отрече това.

Природозащитни организации разкритикуваха обстоятелството, че целите за 2040 и 2050 г., договорени от правителството преди две години, вече не са в пакета.

В коментари за популярно списание, които ще бъдат публикувани утре, Меркел е заявила, че климатичните промени представляват предизвикателство за цялото човечество.

"Нуждаем се от по-устойчив начин на живот, а времето ни притиска, особено по отношение на нашите деца и внуци", подчертала Меркел пред сп. "Бунте".

Много би могло да се научи от младите хора за това какво да се прави по отношение на климатичните промени, посочила канцлерката.

"Също така, че младежта има право да превърне жизнените си перспективи в репер", изтъкнала още Меркел, отбелязвайки, че не е дала добър пример в бронирания си служебен автомобил.