Новото правителство на Великобритания проведе първото си заседание, пристъпвайки веднага към наболели въпроси и преди всичко към проблема за огромния бюджетен дефицит на страната.

В състава на коалиционния кабинет на министър-председателя Дейвид Камерън влизат 18 министри от Консервативната партия и 5 членове на Либералдемократическата партия, а лидерът й Ник Клег заема поста вицепремиер.

С почти 6 милиарда фунта стерлинги (9 милиарда долара) има намерение да съкрати дефицита новото правителство. Както представител на кабинета съобщи, няма нито една сфера, която да не е застрашена от съкращения, в това число и бюджетът на Олимпийските игри 2012 г.

Друго важно решение гласи, че в рамките на мандата Великобритания няма да става член на еврозоната.

На заседанието беше решено и да се отложи планът за строителство на трета площадка на лондонското летище "Хитроу", план, който предизвика протестите както на жителите на околните райони, така и на еколози.

Междувременно стана ясно, че новият министър на външните работи Уилям Хейг утре ще лети за Вашингтон за среща с американския си колега Хилъри Клинтън.
Това ще бъде първата официална външнополитическа визита на новото правителство на консерваторите, което затвърждава традиционната ориентация на консерваторите към Америка, а не към Европа.

Премиерът Дейвид Камерън започна да изпълнява длъжността си още вчера вечерта със заседание на Съвета за национална сигурност. Преди това Камерън и коалиционният му партньор Ник Клег дадоха съвместна пресконференция на известните стълби на „Даунинг стрийт".