Премиерът на Киргизстан Игор Чудинов подаде оставка, съобщи БиБиСи. Днес целият кабинет подаде оставка, потвърди Марат Кадиралиев, говорител на правителството.

По-рано в изявление президентът Бакиев призова за голямо преструктуриране на правителството на страната.

В изявлението, последвало съобщаването за оставката на кабинета, се посочва още, че управляващата партия Ак Зол ще номинира нов премиер след вторник следващата седмица.

БиБиСи допълва, че оставката на правителството се случва, след като държавният глава обяви, че има намерение да намали драстично броя на министрите в кабинета и да постави някои агенции под директния си контрол, сред които и Комитета за национална сигурност.

Припомняме, на президентските избори, които се произведоха на 23 юли, Курманбек Бакиев бе преизбран, въпреки оспорването на резултатите от страна на опозицията.

Президентските избори в страната през юли бяха съпътствани от редица нарушения. За да се възстановяват реда в Киргизстан се наложи властите да изпратят около 5000 войници. Опозицията определи вота за незаконен и призова резултатите от него да не бъдат признавани.