Правителството на Кувейт подаде оставка, за да избегне изслушването на министри в парламента, съобщава РИА Новости, позовавайки се на  парламентарни източници. Припомняме, депутатите поискаха трима министри да отговорят на техни въпроси при последното от поредицата предизвикателства на необичайно твърдия арабски парламент, които отложиха важни икономически реформи.

Всички министри, към които бяха отправени питания, са членове на управляващата династия Ал-Сабах. Един от „исканите" министри - на икономиката, е заподозрян в корупционна дейност. В частност става сума за сключени договори на обща стойност 900 милиона долара. Другият заподозрян в некомпетентност е министрите на външните работи и нефта.

Министрите подадоха оставка пред премиера, който ще се обърне към емира, заяви парламентарен източник.

Източниците заявиха, че очакват емирът на страната шейх Сабах ал-Сабах да възложи отново на премиера шейх Насер ал-Мохамад ал-Сабах да състави новото правителство.

Оставката на правителството идва на фона на масовите демонстрации против управляващия режим.

Насер ал-Мохамад ал-Сабах заема премиерския пост от 2006 година насам. За това време кабинетът на министрите е подавал оставка цели шест пъти, а причината всеки път са конфликти с Националното събрание. Последният път, когато правителството беше разпуснато, бе през 2009 година. Тогава премиерът беше заподозрян в неправомерно разходване на бюджетни средства.