Правителството на нидерландския премиер Марк Рюте се изправя пред вот на недоверие заради плановете си за намаляване на азотните емисии във фермите, съобщава "Ройтерс".

Това се случва три седмици, след като то беше победено на местните избори от протестна партия на фермери, която се противопостави на подобни съкращения.

Очаква се дясноцентристката коалиция на Рюте да оцелее при вота, тъй като нейните четири партии запазват слабо мнозинство в 150-местния парламент. Ходът на опозицията обаче подчертава уязвимостта на правителството след изборите.

Опозиционните партии заявиха по време на парламентарния дебат днес, че правителството на Рюте не е успяло да предложи никакви убедителни политики за справяне с азотните емисии, както и с други проблеми, като високата инфлация и имиграцията.

"Поставете интересите на страната на първо място и напуснете днес", настоя Герт Вилдерс, лидер на крайнодясната Партия на свободата.

Очаква се по-късно през деня опозиционните партии да предложат вот на недоверие.

Кризата с азотните емисии зае централно място в дебата, тъй като засегна строителния сектор в страната - петата по големина икономика в еврозоната.

Азотните оксиди в нидерландските почва и вода са много по-високи, отколкото позволяват правилата на Европейския съюз, поради относително големия брой добитък и интензивното използване на торове, което превърна малката страна в един от основните износители на селскостопански продукти в света.

Екологични организации спечелиха поредица от съдебни дела от 2019 г. насам, принуждавайки правителството да ограничи азотните емисии и да запази природата.

Правителството има за цел да намали наполовина азотните емисии до 2030 г., но досега не може да реши как да го постигне това. Причината е, че фермерите организираха масови протести срещу тези планове, които според тях застрашават поминъка им и са несправедливи спрямо тях.

В голям шок за политическия пейзаж на Нидерландия протестната партия на фермерите BBB (BoerBurgerBeweging - Гражданско движение на фермерите) се очерта като категоричен победител на местните избори на 15 март. Тези резултати определят състава на Сената - горната камара на нидерландския парламент.

Правителството на Рюте, което в момента изпълнява своя четвърти пореден мандат от 2010 г. насам, отбеляза спад на одобрението си до 20%, което е най-ниското ниво от десетилетие.