Правителството на Словения успя да привлече подкрепата на мнозинството от депутатите в долната камара на парламента на страната.

Искането за недоверие бе инициирано от опозицията, но по време на тайно гласуване в понеделник вечерта предложението им не беше подкрепено от повечето депутати.

Сесията беше излъчена на живо по трети канал на Радио и телевизия на Словения.

Лявоцентристката опозиция инициира вот на недоверие към кабинета на 10 февруари, обвинявайки министър-председателя на републиката Янез Янша в неефективна борба с втората вълна на пандемията на коронавируса и прекомерно пристрастие към подкрепата на Унгария и Полша в европейския политически арена за сметка на отношенията с Брюксел.

Словения смекчава някои COVID мерки

Словения смекчава някои COVID мерки

Остава в сила вечерният час

Четиридесет народни депутати гласуваха за оставката на правителството, седем гласуваха против, шест бюлетини бяха обявени за невалидни. Останалите депутати не участваха в гласуването.

На 17 декември 2020 г. председателят на Демократичната партия на пенсионерите в Словения Карл Ерявец обяви, че неговата политическа сила напуска управляващата коалиция. В резултат на това правителството номинално загуби парламентарното мнозинство от 46 мандата, необходими за одобрение от парламента на инициативи на кабинета.

В същото време сегашните власти подписаха предварително споразумение за сътрудничество с опозиционната Словенска национална партия и депутати, представляващи италианското и унгарското национално малцинство, което очевидно може да им помогне да компенсират тази загуба.