Словения смекчава някои от въведените мерки срещу разпространението на коронавирус от следващата седмица, предаде STA.

Движението отново ще бъде разрешено в цялата страна и началните училища ще отворят от понеделник, след като правителството реши да премахне общинските и регионалните ограничения, които са в сила от месеци.

Вечерният час обаче ще остане в сила между 21:00 и 6:00 часа. 

Словения налага полицейски час и забрана за пътуване в страната заради COVID-19

Словения налага полицейски час и забрана за пътуване в страната заради COVID-19

2 млн. жители ще трябва да останат у дома си между 21:00 и 6:00 часа

Това съобщи вътрешният министър Алеш Хойс след правителственото заседание в четвъртък. След постепенния, но траен спад на заболеваемостта и хоспитализациите, Словения навлезе в оранжево ниво, като в четвъртък правителството взе решение за облекчаване на ограниченията.

Припомняме, че през октомври миналата година страната въведе полицейски час и забрана за пътуване в рамките на страната. От 20 октомври около 2 млн. жители на Словения трябваше да останат у дома си между 21:00 и 6:00 часа сутринта, съгласно разпоредбите на ново правителствено постановление. Спешните служби и тези, които трябва да пътуват за работа, бяха освободени от мярката.

Правителството също така намали лимита за частни събирания от 10 души на шестима и забрани всички освен съществените пътувания между 12-те области на страната. По-големите ученици и студентите се обучаваха онлайн.

Подобно на няколко други страни в региона, Словения успешно ограничи първата вълна на коронавируса през пролетта, но не успя да спре вълната от новозаразени през последните седмици.

Словения затегна контрола по мигрантските маршрути

Словения затегна контрола по мигрантските маршрути

В нощта срещу петък са заловени 209 души

През декември, Словения започна масово тестване за коронавирус. Тестването не беше задължително. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че програмата има за цел ограничаване разпространението на вируса, намаляване на броя на приетите в болница и смъртните случаи.