Президентът на Южна Осетия Едуард Койкота отзова премиера на републиката и заедно с това и всичките министри от правителството.

Според официалното съобщение от администрацията на президент, Асланбек Булацев е освободен от длъжността премиер поради здравословни причини.

В съобщението не се посочва обаче как ще се осъществява ръководството на държавата и изпълнителната власт.

Булацев ръководи правителството по-малко от една година. Парламентът на Южна Осетия утвърди кандидатурата му на 22 октомври 2008 година, малко след руско-грузинския конфликт и след като Абхазия и Южна Осетия обявиха своята независимост. С изключение на Русия, други държави не признаха акта на отделяне от Грузия.

В последния месец Москва и Тбилиси, прекратили всякакви дипломатически отношения след августовските събития миналата година, си размениха резки изявления и обвинения една към друга.

В събота в съобщение на министерството на отбраната на Русия се предупреждаваше, че Москва си запазва правото да използва сила, ако Грузия продължи с провокациите си спрямо Южна Осетия.

Междувременно бе съобщено, че руската армия по границата в Грузия е в пълна бойна готовност заради продължаващите провокации. След три дни се навършва точно една година от началото на военния конфликт.

Представители на руското министерство обвиниха Грузия за обстрела към околностите на столицата Цхинвали и ги определи като „абсолютно без основание".

Припомняме, преди по-малко от месец руският президент Дмитрий Медведев пристигна изненадващо на първата си визита в Цхинвали.

От своя страна Европейския съюз призова за сдържаност по отношение на всякакви действия, които могат да дестабилизират допълнително региона.