Правителството на РС Македония получи вот на доверие от парламента на страната, предаде БГНЕС.

Кабинетът на Зоран Заев беше подкрепен от 62-ма депутати, като нито един от присъстващите не беше против.

Опозицията не присъства в залата по време на гласуването. Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски обвини преди това парламентарното мнозинство, че няма смелост да позволи тридневен дебат, в който да бъдат посочени "всички аномалии" в правителството.

По-рано днес премиерът поиска вот на доверие от парламента в отговор на атаките от страна на опозицията.

"Време е да се изправим очи в очи и да видим на практика мнозинството, за което опозицията толкова много твърди, че ще свали това правителство. Това е моментът, когато ще покажем на гражданите колко истина има в опозицията, да видим, за какво става въпрос - за стабилна власт със стабилно мнозинство или за разклатена опозиция. Трябва да е едно от двете, ако не и двете заедно." - заяви Заев в речта си пред депутатите.

Мицковски: Заев вече е нелегитимен, да сдава властта

Мицковски: Заев вече е нелегитимен, да сдава властта

Договорите му са без консенсус, нямат стойност

Според парламентарния правилник, ако премиерът поиска устно от депутатите вот на доверие, гласуването се провежда без предварителен дебат.

Според конституцията на РС Македония, ако парламентът гласува вот на недоверие, министър-председателят е длъжен да подаде оставка.

Ако кабинетът получи подкрепа от парламента, следващо искане за вот на доверие може да бъде представено най-рано след 90 дни, освен ако въпросът за вота на доверие не бъде поставен от над 50% от депутатите.

Това е първият вот на доверие на втория кабинет на Заев, който беше съставен на 31 август миналата година, след предсрочните парламентарни избори.

За първи път Заев оглави македонското правителство на 31 май 2017 г. и остана на власт до 3 януари 2020 г.