Министърът на правосъдието на Румъния Тудорел Тоадер поиска от президента на страната да освободи главния прокурор на страната, който обвини правителството в подкопаване на усилията за борба с корупцията, съобщава "Асошиейтед прес".

Тоадер уточни, че е отправил официално искане президентът Клаус Йоханис да отстрани от поста главния прокурор Августин Лазар заради лошо управление.

Президентът на Румъния се страхува от амнистия на осъдени за корупция

Президентът на Румъния се страхува от амнистия на осъдени за корупция

Президентът на Румъния иска предварително да получава правителствения дневен ред

Лазар е отявлен критик на съдебната реформа на правителството, която според критиците ще затрудни преследването на корупцията по високите етажи на властта.

Също така днес Тудорел заяви, че е поискал Йоханис да назначи регионален прокурор на поста главен прокурор за борба с корупцията, въпреки че Йоханис заяви през миналия месец, че Адина Флореа е дисквалифицирана от позицията поради юридически причини.

Как в Румъния се стигна до "катастрофа за демокрацията"

Как в Румъния се стигна до "катастрофа за демокрацията"

Антиевропейският курс на правителството в Букурещ...

Анализатори твърдят, че събитията отразяват решимостта на правителството да отстоява правото си да решава собствените си закони, докато Румъния се готви да поеме ротационното председателство на Европейския съюз на 1 януари.