Правомощията на полския министър на правосъдието за разместване на съдии са несъвместими с правото на ЕС, както се упражняват понастоящем, тъй като им липсват подходящи гаранции. Това постанови Съдът на Европейския съюз в последната си присъда, оспорваща напъна за реформи на Варшава, информира ДПА.

Полският министър на правосъдието Збигнев Зиобро, който изпълнява ролята и на главен прокурор, има правомощието да командирова съдии в по-висши наказателни съдилища според неразкрити критерии, както и да прекрати това командироване без причина или право на обжалване.

Съдът на ЕС глоби Полша да плаща 1 млн. евро на ден заради съдебната реформа

Съдът на ЕС глоби Полша да плаща 1 млн. евро на ден заради съдебната реформа

"Правосъдните системи в целия ЕС трябва да бъдат независими и справедливи"

"По време на командироването на тези съдии не им се предоставят гаранциите и независимостта, от които обикновено всички съдии трябва да се ползват в правова държава", се посочва в прессъобщение на висшия съд на ЕС.

Такива правомощия са предизвикателство за независимостта на съдебната власт, постановиха базираните в Люксембург съдии. Освен това рискът от пристрастия при тези съдии може да бъде проблематичен за презумпцията за невинност сред всички обвиняеми, които се явяват пред тях, определя съдът.

Освен това съвместяването на ролите на министър и главен прокурор потенциално рискува да даде на едно лице твърде много правомощия по наказателни дела, тъй като те биха могли да повлияят на съдии и прокурори.

Полша скастри глобата на Съда на ЕС като "узурпация и изнудване"

Полша скастри глобата на Съда на ЕС като "узурпация и изнудване"

Съдът на ЕС напълно пренебрегвал полската конституция и решенията на Конституционния съд

Противниците на Зиобро осъждат активната му роля в пренареждането на съдебни и прокурорски назначения, които те виждат като средство за повишаване на лоялни съдии и наказване на други, които критикуват съдебните реформи на правителството.

Полското правителство представя своите реформи като необходима стъпка да ремонтира корумпирана и самообслужваща се съдебна система.

Решението на Съда на ЕС вероятно ще доведе до по-широко противопоставяне относно ценностите и парите на ЕС. Разногласия вкараха Варшава в конфликт с институции и официални лица на ЕС през последните години.

Полша постанови: Конституцията на страната е над европейското право

Полша постанови: Конституцията на страната е над европейското право

Членството в ЕС не дава върховни правни правомощия и не означава, че Полша е прехвърлила суверенитета си към ЕС

Напрежението достигна нови висоти през октомври, когато Съдът на ЕС наложи ежедневни глоби на Полша в размер на 1 млн. евро за неспазване на отделни решения относно нейната дисциплинарна камара на Върховния съд, което предизвика яростен отговор от Варшава.

Преди решението днес, висш адвокат и съветник в Съда на ЕС заяви през май, че правомощията на министъра на правосъдието изглеждат "силно проблематични" за независимостта на съдебната власт.