Глобална организация за защита правата на човека обвини Израел в използване на запалителни снаряди с бял фосфор по жилищни сгради в най-малко пет града и села в Южен Ливан. Има опасения, че това наранява цивилни и нарушава международното право, предават от Associated Press.

Неправителствената организация Human Rights Watch заяви в доклад, че няма доказателства за изгаряния, причинени от бял фосфор в Ливан, но че изследователите са "чули разкази, показващи възможно увреждане на дихателните пътища". По думи на защитниците изстрелването на спорни боеприпаси в населени райони се счита за престъпление според международното право.

Нагорещеното химическо вещество може да подпали сгради и да доведе до сериозни изгаряния при контакт с кожата. Оцелелите са изложени на рискове от инфекции и органна или дихателна недостатъчност, дори ако изгарянията им не са сериозни.

Израелските военни заявиха пред Associated Press, че спазват международното право по отношение на боеприпасите и използването на бял фосфор, като използват химикала само като димна завеса, а не за насочване към цивилни.

"Процедурите на IDF (Израелските отбранителни сили) изискват такива снаряди да не се използват в гъсто населени райони, при определени изключения", посочват те в изявление.

Докладът на Human Rights Watch включва интервюта с 8 жители на засегнатия от конфликт Южен Ливан. Организацията е направила също проверки и геолокация чрез изображения от 47 снимки и видеоклипове. На тях се виждали снаряди с бял фосфор, които падат върху жилищни сгради в пет ливански гранични града и села.

Припомняме, по-рано днес израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел е готов за силни действия на север. Вчера от Ливанското движение "Хизбула" посочиха, че не търсят разширяване на конфликта си с Израел, но са готови за война.

През последните месеци военни действия между двете страни се засилват. На 4 юни се разразиха пожари в Северен Израел, след като ракети и безпилотни самолети от Ливан удариха няколко цели в град Кирят Шмона и в близост до град Метула.

Израел все още не е отговорил на предложенията на Франция за Ливан

Израел все още не е отговорил на предложенията на Франция за Ливан

Франция има исторически връзки с Ливан и е предоставила писмени предложения на двете страни