Израел е готов за силни действия на север. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, който обходи северната граница на страната с Ливан, съобщава "Ройтерс".

Израелските градове в близост до границата, много от които са евакуирани, често са ставали мишена на ракети и дронове от ливанската групировка "Хизбула". Ракетите предизвикаха огромни горски пожари тази седмица, които изпепелиха площи земя в Северен Израел.

"Който си мисли, че могат да ни навредят, а ние ще седим със скръстени ръце, допуска голяма грешка. Подготвени сме за много силни действия на север. По един или друг начин ще възстановим сигурността на север", категоричен бе Нетаняху.

Хизбула въвежда нови оръжия и тактики срещу Израел

Хизбула въвежда нови оръжия и тактики срещу Израел

Ливанската въоръжена групировка Хизбула тази седмица удари военен пост в Северен Израел

Подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" и Израел си разменят огън през последните осем месеца успоредно с войната в Газа. Това поражда опасения, че може да избухне още по-широк конфликт между тежко въоръжените противници.

Враждебните действия между Израел и "Хизбула" са най-тежките, откакто започнаха война през 2006 г., и десетки хиляди хора от двете страни на границата бяха принудени да напуснат домовете си.

Хизбула: Не търсим разширяване на конфликта, но сме готови за война

Хизбула: Не търсим разширяване на конфликта, но сме готови за война

Изявление на заместник-лидера на групировката