Ливанската въоръжена групировка Хизбула тази седмица удари военен пост в Северен Израел, използвайки дрон, който изстреля две ракети. При атаката са ранени трима войници, единият от които тежко, според израелските военни, цитирани от "Асошиейтед Прес".

"Хизбула" редовно изстрелва ракети през границата с Израел през последните седем месеца, но този в четвъртък изглежда е първият успешен ракетен въздушен удар, който групировката е изстреляла от израелското въздушно пространство.

Групировката засили атаките си срещу Израел през последните седмици, особено след израелското нахлуване в южния град Рафах в ивицата Газа. Тя удари по-дълбоко в Израел и представи нови и по-модерни оръжия.

Докато трансграничният обмен на огън продължава от началото на октомври, "сложните атаки" от "Хизбула" започнаха няколко дни след безпрецедентната масирана атака на Иран с дронове и ракети срещу Израел в средата на април.

През последните две седмици "Хизбула" ескалира още повече в отговор на израелското нахлуване в южния град Рафах в ивицата Газа, каза ливански служител, запознат с операциите на групировката. Служителят говори при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да дава подробности за военна информация пред медиите.

Атаката в четвъртък следобед от дрон, носещ ракети, дойде само дни след като "Хизбула" изстреля три противотанкови управляеми ракети по израелски военен пост, който контролираше балон за наблюдение, летящ над границата. След това групировката показа запис от камера, за да покажат, че са постигнали целта си. Часове по-късно израелската армия потвърди, че шпионският балон е бил свален над Ливан.

Предишната вечер "Хизбула" извърши най-дълбоката си атака в Израел досега, използвайки експлозивни дронове, за да удари база в Илания близо до град Тиберия на около 35 километра от границата с Ливан. Израелската армия каза, че атаката не е наранила никого.

Анализаторът Абдул-Сатер каза, че ръководената от Иран коалиция, известна като Оста на съпротивата, която включва палестинската въоръжена групировка "Хамас", е предупредила, че ако израелските войски започнат пълномащабно нахлуване в Рафах в опит да преследват "Хамас", други фронтове също ще ескалират.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси заявиха в сряда, че са атакували американски разрушител, докато подкрепяните от Иран бойци в Ирак казаха, че са изстреляли серия от дронове към Израел през последните седмици, след като са били относително тихи от февруари.

Използването на по-модерно оръжие от "Хизбула", включително дронове, способни да изстрелват ракети, експлозивни дронове и малкия тип управляема ракета, известна като Алмас или Диамант, която беше използвана за атака на базата, контролираща балона, предизвика тревога в израелската армия.

"Хизбула" предупреждава израелци, че няма да се върнат по домовете си

"Хизбула" предупреждава израелци, че няма да се върнат по домовете си

Боевете разселиха десетки хиляди хора от двете страни на границата и породиха страхове от по-голяма война

""Хизбула" ескалира ситуацията на север", каза военният говорител подполковник Надав Шошани. "Те стрелят все повече и повече."

При адаптирането на атаките си "Хизбула" също успя да намали броя на изгубените бойци в сравнение с първите седмици на конфликта.

Групата е загубила повече от 250 бойци досега, в сравнение с 15 израелски войници, откакто избухнаха боевете по границата между Ливан и Израел ден след началото на войната Израел-"Хамас" на 7 октомври.

Според преброяване на "Асошиейтед прес" "Хизбула" е загубила 47 бойци през октомври и 35 през ноември, в сравнение с 20 през април и 12 досега този месец.

Служител, запознат с операциите на групировката, каза, че "Хизбула" е намалила броя на бойците по граничните райони, за да намали броя на жертвите. Докато "Хизбула" продължава да стреля с произведени в Русия противотанкови ракети Корнет от райони близо до границата, тя също така премина към стрелба с дронове и други видове ракети с тежки бойни глави - включително Алмас, както и ракети Фалак и Буркан.

През уикенда "Хизбула" каза, че е изстреляла нова ракета с тежка бойна глава, наречена Jihad Mughniyeh на името на старши оперативен агент, който беше убит при израелски въздушен удар в Южна Сирия през 2015 г.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант обеща в реч миналата седмица, че "ще устоим, ще постигнем целите си, ще ударим "Хамас", ще унищожим "Хизбула" и ще осигурим сигурност".

В понеделник лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала повтори в реч, че няма да има край на боевете по границата между Ливан и Израел, докато военните операции на Израел в ивицата Газа не приключат.

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Нетаняху не е формулирал ясна стратегическа цел за края на вопйната, и това рискува да подкопае кампанията му