Най-известната правозащитна група в Беларус "Весна" в четвъртък призова специалния докладчик на ООН за правата на човека в страната да окаже натиск, за да се предостави адекватно медицинско лечение на лишения от свобода опозиционен лидер Григорий Костусев, боледуващ от рак, съобщава АП.

На Костусев са отказани подходящи медицински грижи в затвора, където той излежава 10-годишна присъда по присъда за опит за незаконно завземане на власт.

Костусев, ръководител на партията "Беларуски народен фронт", беше арестуван през 2021 г. като част от репресии срещу опозицията, започнали след масови протести, разтърсили страната след президентските избори през 2020 г. Оспорваните резултати от изборите дадоха още един мандат на президента Александър Лукашенко, който е на поста от 1994 г.

Около 35 000 души бяха задържани по време и след протестите. Повече от 1400 политически затворници остават зад решетките, включително основателят на "Вясна" Алес Бяляцки, носител на Нобелова награда за мир през 2022 г.

Още един политически затворник е починал от пневмония, след като властите са пренебрегнали молбите му за помощ.

Беларуски, руски и украински правозащитници получиха Нобеловата награда за мир
Обновена

Беларуски, руски и украински правозащитници получиха Нобеловата награда за мир

Обявяването съвпада с рождения ден на Путин

"Здравословното състояние на 67-годишния Костусев е сериозно влошено, се казва в призива на "Вясна" до специалния докладчик Анаис Марин. Условията за изтърпяване на наказателна присъда не отчитат тежкото му здравословно състояние, не позволяват да получи качествено лечение и застрашават живота му".

Припомняме, че това е само един от многото опозиционери в страната, излежаващи присъди за несъгласие с властта. 

Беларус осъди през март миналата година задочно опозиционния лидер в изгнание Светлана Тихановска на 15 години затвор. Тя беше призната за виновна за оглавяване на историческите протести срещу лидера на бившата съветска държава.