Няколко международни правозащитни организации се обръщат с молба към президента на Русия Дмитрий Медведев обвиненията срещу Михаил Ходорковски и Платон Лебедев да бъдат снети и те да бъдат освободени.

Бившите руски бизнесмени Ходорковски и Лебедев се намират в затвора вече 7 години

"С тази стъпка бихте демонстрирали привързаността на Вашата администрация към обезпечаване правата на човек аи укрепване уважението към върховенството на закона в Русия, днес и в бъдещето", се казва в обръщението.

По документа стоят подписите на ръководителите от Freedom House, Human Rights First, Международната лига за правата на човека, Институт Джейкъб Блостайн и др.

В писмото се посочва още, че независимостта на съдебната система е била компрометирана сериозно от случващото се с обвиненията и процеса срещу Ходорковски и Лебедев.

В писмото се посочва ще, че независимостта на съдебната системае била компрометирана сериозно от случващото се с обвиненията и процеса срещу Ходорковски и Лебедев.

В обръщението се изброяват обстоятелства, които, по мнението на правозащитниците, поставят под съмнение справедливостта на исканията на прокурора.
Също така се упоменават „подозрителните обстоятелствапо повдигане на обвинението", „сериозните нарушения от страна на прокуратурата", както и се посочва, че следствието е заплашвало, преследвало и дори пребивало свидетели и адвокати по делото.

Вчера в съдебната зала приключи изчитането на обвинението на прокуратуратапо второто наказателно дело срещу бившите ръководители на нефтената компания ЮКОС.

В изказването си Платон Лебедев заяви, че престъпление той не е извършвал, както и Ходорковски не е извършвал, а престъпления са извършвали прокурорите и следователите, фалшифицирайки делото против тях.

Лебедев дори предложи на съда да се възбуди наказателно дело против следствената група.
Припомняме, Ходорковски и Лебедев вече имат една присъда за мошеничество и укриване на данъци по делото "ЮКОС" - едно от най-гръмките дела в Русия от последното десетилетие. Първоначално присъдата им бе от по 9 години затвор, но от горната инстанция бе намалена на 8 години.

Впоследствие ЮКОС фалира, а неговите активи бяха прехвърлени към държавната „Роснефт".

Второто обвинение,което се гледа в момента е за разхищаване на 218 млн. тона нефт в периода от 1998 до 2004 година. Прокуратурата ги обвинява в източване на ЮКОС чрез дъщерни компании като "Самаранефтегаз", "Юганскнефтегаз", "Томскнефт-ВНК" чрез продажби на занижени цени. Исканото наказание е от 14 години затвор.

Според много анализатори както руски, така и в чужбина, делото „ЮКОС" и всички обвинения срещу Ходорковски са политически мотивирани и нямат нищо общо с реални финансови престъпления.

Акционерите в ЮКОСвече спечелиха едно дело срещу Русия, което се гледа в Хагския трибунал.