Група от повече от 40 правозащитници са подали жалба до Върховния съд на Израел, настоявайки за прекратяване на износа на израелски оръжия за Украйна, съобщават израелските медии.

Правозащитниците твърдят, че тези оръжия служат на сили, които открито възприемат неонацистка идеология и цитират доказателства, че крайнодесният батальон "Азов", чиито членове са част от въоръжените сили на Украйна и са подкрепяни от министерството на вътрешните работи на страната, използва тези оръжия.

По-ранна жалба до Министерството на отбраната на Израел е била посрещната без отговор.

Германия забранява държавно финансиране на неонацисти

Германия забранява държавно финансиране на неонацисти

Германският парламент иска конституционния съд да забрани финансирането на крайно дясната Национална демократическа партия NPD

Съображенията на министерството за издаване на разрешителни за износ на оръжия не се разкриват на израелската общественост, но изглежда, че появата на израелски оръжия в ръцете на отявлени неонацисти трябва да бъде съображение, използвано за противопоставянето на предоставянето на такъв лиценз.

Въпреки това това не е първият път, в който израелските военни въоръжават сили, които прегръщат националсоциалистическа идеология.

В миналото Израел е въоръжавал антисемитски режими, като военната хунта в Аржентина, която изби хиляди евреи в лагери.

Израел също така е въоръжавал нацисти като военнопрестъпника Клаус Барби в Боливия. В случая на Украйна, силите, използващи израелски оръжия, открито заявяват подкрепата си за расистки и антисемитски идеи в различни публикации.

Батальонът "Азов" беше създаден в Украйна след окупирането на Крим от Русия през 2014 г. Символите на батальона са известни националсоциалистически такива. Неговите членове използват нацисткия поздрав и носят свастики и отличителни знаци на нацистката паравоенна организация СС.

Освен това някои от тях открито признават, че имат неонацистки възгледи и че отричат Холокоста. Един от членовете на батальона заяви в интервю, че той се сражава с Русия, тъй като Путин бил евреин. Сержант на "Азов" изтъкна, че е националсоциалист, въпреки че не подкрепя геноцида, и докато малцинствата в Украйна не настояват за специални права, той няма да има проблем с тях.

Основателят на батальона Андрий Билецки, който сега е депутат в украинския парламент, преди това е оглавявал неонацистка групировка, наречена "Патриот на Украйна", която вече е разпусната. Нейните членове са основното ядро на "Азов".

"Историческата мисия на нашата страна в този критичен момент е да водим последния поход на бялата раса към нейното оцеляване", изтъква Билецки, като допълва: "Това е поход срещу подхората, които са ръководени от семитската раса."

Според информации на правозащитни организации членовете на батальона са заподозрени във военни престъпления, изтезания и сексуално насилие.

В съчетание с нарастващата мощ на "Азов", който има повече от 3000 членове, се наблюдава нарастване на антисемитските инциденти и атаките срещу малцинствата в Украйна. Неонацистки групировки са нападали евреи и еврейски възпоменателни обекти в цяла Украйна, както и журналисти, цигани и членове на ЛГБТ общността.