Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" осъди "климата на безнаказаност", който преобладава в Иран във връзка с починалите в арестите, въпреки съобщенията за повече от 70 такива случая през последното десетилетие, информира "Франс прес".

"Иранските власти не са осигурили отговорност за най-малко 72 смъртни случая в ареста от януари 2010 г., въпреки достоверните информации, че те са резултат от изтезания или друго малтретиране или смъртоносната употреба на огнестрелни оръжия и сълзотворен газ от длъжностни лица", подчертава базираната в Лондон правозащитна организация.

Последният документиран случай е за 31-годишен младеж, чиято смърт е съобщена на семейството му от служители на министерството на разузнаването в Урумие, провинция Западен Азербайджан на 8 септември, се казва в изявление на "Амнести".

"Информациите за смъртта на Ясер Мангури при подозрителни обстоятелства допълнително разкриват как преобладаващият климат на безнаказаност допълнително насърчава силите за сигурност да нарушават правото на живот на затворниците без никакъв страх от последствия или отговорност", изтъкна Хеба Мораеф, директор на "Амнести" за Близкия изток и Северна Африка.

Докладът на организацията следва признание на началника на иранските затвори миналия месец, че "неприемливо поведение" се е случило в прочутия затвор в Техеран, след като видеоклипове, публикувани в чужбина, показват насилие срещу задържани.

Съобщава се, че кадрите на затворнически надзиратели, които бият и малтретират задържани, са били придобити от хакери, които са получили достъп до камерите за наблюдение в затвора Евин.

"Амнести интернешънъл" настоя, че изтеклите видеозаписи "предлагат обезпокоителни доказателства за побои, сексуален тормоз и друго малтретиране на затворници от служители на затворите".

Правозащитниците уточняват, че при 46 от 72-те смъртни случая в ареста, информирани източници са казали, че са в резултат на "физическо изтезание или друго малтретиране от страна на агенти от специалните служби или служители на затворите".

Още 15 смъртни случая са били причинени от използването на огнестрелно оръжие или сълзотворен газ от надзирателите на затворите за потушаване на протести заради опасения за безопасността във връзка с COVID-19, съобщи "Амнести интернешънъл".

За останалите 11 случая смъртта е настъпила при подозрителни обстоятелства, но няма повече подробности относно потенциалните причини.

"Иранските власти обикновено твърдят, че смъртните случаи в ареста са заради самоубийства, предозиране с наркотици или скоростно протичане на заболяване и без да провеждат никакви независими и прозрачни разследвания", изтъкнаха от "Амнести".

През юли "Амнести интернешънъл" и девет други правозащитни организации призоваха страните членки на Съвета на ООН по правата на човека да създадат механизъм за събиране, съхраняване и анализ на доказателства за най-тежките престъпления, извършени в Ислямската република.

Иран редовно се защитава срещу доклади на ООН или международни правозащитни организации, критикуващи отношението му към затворниците.