Руските сили напредват по-бързо в Източна Украйна, заемайки няколко квадратни километра на ден, каза в понеделник Владимир Путин, цитиран от "Ройтерс". 

Руските сили, които контролират 18% от Украйна, напредват в Източна Украйна след провала на контранастъплението на Киев през 2023 г.

Въпреки голямото украинско нахлуване в района на Курск в Русия, което започна на 6 август, числено по-силната руска армия през последните седмици нахлува сравнително бързо през селища в Източна Украйна към подхода към стратегически важния град Покровск .

"Отдавна не сме имали такова темпо в офанзивата в Донбас", каза Путин на деца в средно училище № 20 в Кизил, Тува, на около 4500 км източно от Москва.

"Сега не говорим за придвижване с 200 или 300 метра напред... Руските въоръжени сили вече поставят територии под контрол не с 200-300 метра, а с квадратни километри."

Проруски военни блогери казаха в понеделник, че руските сили в момента се бият в източните украински градове Селидове и Украинск. Няма коментар от Украйна относно съобщеното руско настъпление.

Юрий Подоляка, влиятелен проруски военен блогър от украински произход, каза, че се водят интензивни битки в Селидове, на около 20 км южно от Покровск, и в Украинск, на около 14 км южно от Селидове.

Той каза, че и двете страни вкарват сили в битките за градовете, които са имали население съответно над 20 000 и 10 000 преди началото на пълномащабната война през февруари 2022 г.

Проруският блогър Рибар също каза, че в двата града се водят боеве. Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че украинските сили са били изтласкани от част от Селидове.

Натискайки на юг към град Кураховка, руските сили се стремят да пробият украинските отбранителни линии, като същевременно увеличават влиянието си над пътя Покровск-Донецк и обграждат част от територия, казаха руски блогери.

Русия се опитва да изгони украинските сили от Курска област след нахлуването на Киев на 6 август, което беше предназначено отчасти да окаже натиск върху руските генерали да изтеглят сили от други части на източния фронт в Украйна.

Руските сили са поели контрол над село Скучне в източната Донецка област, съобщи в понеделник агенция РИА, цитирана от руското министерство на отбраната.

Британското разузнаване: Руските сили са на 10 км от Покровск

Британското разузнаване: Руските сили са на 10 км от Покровск

Руските войски са започнали да навлизат в застроената зона