Испански археолози от университета във Валядолид заключиха, че първата широкомащабна война в Европа се е случила 1 хиляда години по-рано, отколкото се смяташе досега. Изследването е публикувано в научното списание Scientific Reports (SciRep).

Преди това се смяташе, че най-ранният подобен конфликт в Европа е възникнал през бронзовата епоха, преди приблизително между 4 хиляди и 2,8 хиляди години. Но повторният анализ на повече от 300 скелета, датиращи от около 5000 години, предполага, че много от тези хора може да са били жертви на най-ранните войни в Европа.

Останките са намерени в масов гроб в района на Риоха Алавеса в Северна Испания. Възрастта на костите е определена с радиовъглеродно датиране.

На същото място са открити и около 52 кремъчни върхове на стрели, като предишни изследвания показват, че 36 от тях са имали незначителни щети, свързани с уцелване.

Авторите на изследването установили, че 23,1% от хората са имали скелетни наранявания, като 10,1% са имали незаздравяващи наранявания, което е значително по-високо от очакваните нива на наранявания по това време (съответно 7-17% и 2-5%).

Те също така установиха, че 74,1% от незаздравяващите наранявания и 70,0% от зарасналите наранявания са настъпили при юноши или възрастни мъже, което е значително по-висок процент от жените и разлика, която не се наблюдава в други европейски неолитни места за масова смъртност.

Общият процент на наранявания, по-високият процент на наранявания сред мъжете и наблюдаваните по-рано щети на върхове на стрели предполагат, че много хора на мястото на погребението са били изложени на насилие и може да са били жертви на конфликт.Според археолозите относително високото ниво на зараснали наранявания предполага, че конфликтът е продължил няколко месеца.

Причините за войните от каменната ера все още са неясни, но авторите предполагат, че битките може да са произлезли от напрежение между различни културни групи в региона по време на късния неолит.

Преди това в Испания беше открита чаша за пиене, направена от човешки череп от неолита.