Предлагаме техническа помощ на Босна и Херцеговина за повишаване на административния капацитет, в областта на околната среда и в борбата с престъпността. Това стана ясно по време на посещението на вицепремиера Екатерина Захариева, която е на двудневно посещение в Сараево, съобщиха от правителството.

Захариева даде пример, че само за 2015 и 2016 година мерките срещу контрабандата имат ефект за бюджета ни в размер на 2 милиарда евро.

"България подкрепя разширяването на Западните Балкани и се надявам по време на нашето Председателство на Съвета на Европейския съюз да получите статут на страна-кандидат. За целта обаче и вие трябва да изпълните задачите си".
С тези думи заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към външния министър на Босна и Херцеговина Игор Църнадак.

"Отбелязваме вашата активност в региона и благодарим за вниманието, което отделяте на Западните Балкани. Имаме отлични и приятелски отношения, нямаме никакви отворени въпроси. В моя роден град Баня Лука има училище, на което викат българското", отбеляза външният министър Игор Църнадак.

Той благодари за помощта от страна на България за европейската интеграция на неговата държава. Училището в Баня Лука носи името "Георги Раковски", тъй като е построено през 1972 година изцяло от български работници и с български строителни материали като жест към града, пострадал жестоко при опустошителното земетресение през 1969 година.

Двамата първи дипломати заявиха, че ще работят заедно за подобряване на свързаността между страните на Балканите. "Ще свържем по-лесно хората и бизнеса, като подобрим инфраструктура", каза Захариева.

Тя отбеляза, че българските туристи в Босна и Херцеговина са се увеличили близо 45 пъти, но има още потенциал. Стокообменът, който е 110 милиона евро, също може да бъде увеличен.

Свързаността между двете страни бе тема и по време на срещата на вицепремиера Захариева с Бакир Изетбегович, член на Председателството на Босна и Херцеговина. "Не може двете ни столици да са само на 580 километра една от друга, а със самолет да се пътува поне 4 часа с прекрачване във Виена или Мюнхен, а с кола да е поне 8 часа", изтъкна Захариева.

Изетбегович благодари, че България е първата държава, признала Босна и Херцеговина през 1992 година.

"Инвеститорите искат първо сигурност и работещи институции. Приоритет трябва да ви е получаването на статут на страна кандидат - сигурна съм, че това ще стимулира чуждестранните инвестиции в Босна и Херцеговина. Важна е и свързаността", изтъкна министър Екатерина Захариева и пред министъра на външната търговия и икономическите отношение Мирко Шарович.