Германският канцлер Олаф Шолц потвърди намеренията си да поддържа връзка с руския президент Владимир Путин, но не посочи и никаква конкретика.

На фона на подвиквания в залата на 38-ия конгрес на протестантската църква в Нюрнберг Шолц заяви, че вероятно ще разговаря с Путин, както и го е правил в началото на войната: "Планирам скоро отново да го направя", цитира го Der Standard.

Предпоставка за "справедлив мир" е Русия да изтегли войските си, продължи Шолц и настоя това да се разбере.

И на друго настояване за преговори германският канцлер отговори: "Преговорите са нормални. Въпросът е: кой с кого преговаря и за какво.

Шолц отново изложи принципите на своята политика от началото на руската агресивна война срещу Украйна, заявявайки, че е необходимо да се предотврати ескалация на войната, но и "границите в Европа не трябва да се преместват със сила".

"Беше и е правилно да действаме координирано във всичко, което правим. Да обмисляме всяка стъпка и да не вървим сами. От самото начало сме се придържали към този принцип".

Не за първи път германският канцлер отговаря уклончиво за момент на телефонен разговор с Владимир Путин. Последният контакт между двамата държавни ръководители датира от декември 2022 г., като за него разточително съобщиха руските медии, но германските власти бяха лаконични.

Олаф Шолц: Западът ще търси отговорност от Русия

Олаф Шолц: Западът ще търси отговорност от Русия

Зеленски събира коалиция за модерни изтребители