Германският канцлер Олаф Шолц планира да разговаря с руския президент Владимир Путин "в подходящия момент", съобщава "Франс прес".

С думите си той отвори перспективата за възобновяване на контактите с руския лидер след почти пълния срив в отношенията заради войната в Украйна.

"Последното ми телефонно обаждане беше преди известно време. Но планирам отново да разговарям с Путин след време", заяви Шолц в интервю за в. "Кьолнер Щат Анцайгер".

За последно двамата лидери разговаряха по телефона в началото на декември.

По време на едночасовия разговор Шолц призова Путин да изтегли войските си от Украйна, а руският президент обвини Запада, че следва "разрушителна" политика.

Оттогава напрежението между Москва и Берлин непрестанно ескалира, особено след решението на правителството на Шолц през януари да позволи изпращането на произведени в Германия тежки бойни танкове в Украйна.

Въпреки танковете: Путин би вдигнал телефона на Шолц

Въпреки танковете: Путин би вдигнал телефона на Шолц

Засега няма планиран разговор на руския лидер с германския канцлер

Шолц подчерта, че целта му остава да "подкрепя активно Украйна", но "същевременно да се предотврати пряк конфликт между НАТО и Русия".

"И никога да не действаме сами, а в тясна координация с нашите приятели и съюзници", изтъкна той.

Запитан за перспективата за прекратяване на конфликта чрез преговори, Шолц заяви, че Путин трябва да разбере, че войната не може да бъде прекратена чрез сключване на "някаквъв вид студено примирие".

"Например чрез превръщане на настоящата фронтова линия в новата "граница" между Русия и Украйна", поясни той.

"По-скоро става въпрос за справедлив мир, а предпоставката за това е изтеглянето на руските войски", категоричен бе канцлерът.

Шолц не очаква войната да приключи бързо, а Путин не желае да преговаря

Шолц не очаква войната да приключи бързо, а Путин не желае да преговаря

Киев трябва да бъде този, който сам решава какви условия е готов да приеме за мир

Отношенията между Русия и Германия се обтегнаха, след като през февруари миналата година Москва изпрати силите си в Украйна.

Инвазията и ходът на Русия да намали доставките на газ за Европа засегнаха особено тежко Германия, тъй като страната разчиташе на евтина руска енергия за захранване на икономиката си.

Конфликтът накара Германия да се откаже от традиционно пацифистката си позиция и Берлин изпрати голям брой оръжия, за да помогне на Украйна в бобрата ѝ срещу руските сили.

Путин чака обаждане от Макрон и Шолц, но телефонът мълчи

Путин чака обаждане от Макрон и Шолц, но телефонът мълчи

Руският лидер е готов за диалог, но германският и френският му колега скоро не са искали разговор