Първите разговори на високо равнище между Северна и Южна Корея от августовското споразумение за приключване на въоръжения конфликт през границата им приключиха безрезултатно, без нова дата за следваща среща. Разговорите са приключили без резултат.

Заместник-министърът по въпросите на националното обединение на Южна Корея Хуан Бу-ги заяви пред журналисти, цитиран от „Ройтерс”, след двудневните разговори между двете Кореи, че не са излезли със съвместно изявление.

Пхенян настоява за възстановяване на туровете през границата до планинския курорт Кумганг, на север от демилитализираната граница. Те са били преустановени през 2008 г., след като южнокорейска туристка е била застреляна, обяснява Хуан Бу-ги.

На свой ред Южна Корея настоява по въпроса за разделените от корейската война семейства, призовавайки за идентификация на разделените семейства и размяна на писма.

„Северна Корея интензивно повдигна въпроса за туризма в планината Кумганг и иска споразумение за възстановяване на туризма като приоритет”, заявява южнокорейският зам.-министър.

Южна Корея иска гаранции от Северна, че ще бъде осигурена безопасността на туристите, които посещават курорта.

След преговорите, Пхенян обвини Южна Корея за провала.

Държавната новинарска агенция на Северна Корея съобщава, че Сеул е отказал да обсъжда фундаментални въпроси като възстановяването на туровете до курорта и се придържа към несправедливи твърдения.