Членовете на украинската делегация в преговорите с Русия Михаил Подоляк и Давид Арахамия заявиха, че преговорите между Украйна и Русия ще бъдат трудни, цитира думите им украинското издание "Главред"

Според тях украинската страна няма да прави отстъпки, които могат да "омаловажават борбата за свобода на украинския народ".

"Позицията на Русия е твърда, но позицията на Украйна също е твърда, така че преговорите ще вървят трудно, но ще продължат", каза Подоляк

Той посочи и позициите на преговорите.

"Първо, позицията на Украйна е много силна, подсилена от западните партньори. Второ, (президентът Володимир) Зеленски определено няма да направи никакви отстъпки, които могат да омаловажават нашата борба. Той ясно разбира всички граници, до които можем да отидем в преговорите с Руската федерация", подчерта Подоляк.

Вчера по време на разговор с медиите украинският президент Володимир Зеленски обяви готовността си да преговаря директно с руския президент Владимир Путин. "Униан" писа за това позовавайки се на собствен кореспондент. Наскоро обаче се оказа, че разговор в този формат няма да се състои.

Това съобщи прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков. Според "Телеграм" канала на руската опозиционна медия "Медуза" той е отхвърлил възможността за евентуални преговори с украинския държавен глава. Според него сега с дипломация ще се занимават делегациите на двете страни. Песков също така е отхвърлил спекулациите, че Русия се е отказала от искането си за денацификация на Украйна, както по-рано каза Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна.

На 3 март в Беловежката гора в Беларус близо до полската граница се проведе вторият кръг от руско-украинските преговори, но те отново приключиха без постигане на съответен резултат, като бе договорено създаване на хуманитарни коридори за обезпечаване на населението със стоки от първа необходимост. Освен това бе договорено преговорите да продължат, но конкретна дата не беше посочена.

МВнР съобщава за зелени коридори за евакуация на цивилни от Украйна

МВнР съобщава за зелени коридори за евакуация на цивилни от Украйна

От министерството призовават българските граждани да използват осигурените евакуационни влакове

Според ТАСС Украйна и Русия са се споразумели да водят преговори при закрити врати, за да "може някак си се движат напред", е съобщил член на украинската делегация.