Китайската комунистическа партия преизбра президента Си Цзинпин на поста генерален секретар на Централния комитет (ЦК) на партията по време на 19-ия партиен конгрес в Пекин.

Мястото си в ЦК също така запази премиерът Ли Къцян, като в него влязоха петима нови членове, които ще управляват една от най-големите икономики в света.

В изказването си Си Цзинпин обеща, че ще мобилизира цялата страна за изкореняването на бедността в Китай. "Нямам съмнение, че хората у нас ще виждат подобрение в живота си година след година", подчерта той.

Обявиха Си Цзинпин за най-могъщия китайски вожд от времето на Мао Цзедун

Обявиха Си Цзинпин за най-могъщия китайски вожд от времето на Мао Цзедун

Си Цзинпин постоянно затяга хватката си върху властта

Вчера партията реши да включи идеологията на Си в устава си, което направи китайския президент едва третия държавен ръководител на Китай, който е споменаван по име в партийния документ - след Мао Цзедун и Дън Сяопин.

В новия състав на Политбюро са влезли 25 души, в това число една жена. Сред тях са вицепремиерът Ван Ян, шефът на партийния комитет Шанхай Хан Чжан, началникът на канцеларията на ЦК на Китайската комунистическа партия и др.

По време на церемонията по избирането президентът Си се зарече да работи усърдно за постигането на мисията на партията.

Генералният секретар на ЦК на Компартията е най-висшият пост в партията. Си Цзинпин заема поста от 2012 г., когато смени бившия държавен глава Ху Цзинтао.