Парламентарната опозиция в Косово е използвала сълзотворен газ, за да блокира гласуване в парламента относно споразумение за общата граница с Черна гора, съобщава "Асошиейтед прес".

"Движението за самоопределение" е използвало сълзотворен газ в пленарна зала, когато гласуването е трябвало да започне, като всички депутати е трябвало да напуснат залата.

120-местният парламент се очакваше да гласува с две трети мнозинство ратифицирането на споразумението, сключено през 2015 г.

Опозиционната партия твърди, че граничното споразумение би означавало, че Косово ще загуби 8 200 хектара от своята територия. Предишното правителство и международни експерти отричат това твърдение.

Споразумението беше поставено като предварително условие от страна на Европейския съюз, чието изпълнение е задължително, за да могат гражданите на Косово да пътуват свободно в страните от Общността.

Черна гора, която одобри споразумението, признава независимостта на Косово от Сърбия, обявена през 2008 г., но която Белград все още отхвърля.

Предишни опити за ратифициране на споразумението доведоха до подобни протести, в които пак беше използван сълзотворен газ в парламента и се разразиха улични сблъсъци с полицията.

Съседите на Косово - Сърбия, Черна гора, Македония и Босна - получиха безвизов достъп до Шенгенското пространство през 2010 г.